2013. április 28., vasárnap

Teraszgazdaság

Csütörtökön végre sikerült odáig jutnom, hogy minden ládát megtöltsek és átültessem a palántákat az ideiglenes tejes doboz lakhelyükről a véglegesre. Amik mellékesen hihetetlenül jól beváltak, ellentétben a tojástartós neveléssel, amiből a mai napig egyetlen egy növény sem bújt elő. 

Ami végül a tervekből megvalósult: 3 nagy láda, 2 balkonláda, 6 fűszernövényes kisebb, 2 nagy és 3 közepes cserép. Plusz a lógatós konzerves megoldás. Ezekbe 270 liter földet sikerült beletölteni, még elfért volna legalább 50 liter, de nem volt több türelmem hurcolászni úgyhogy majd jövőre. A plusz színes és mázatlan cserepeket otthonról hoztam, hiszen csak álltak a kertben. Jó helyük lesz nálunk. 
A kerti bútoros túra totálisan másképp sült el a tervezettekhez képest, a kiszemelteket nagyjából azonnal el kellett vetnem, mivel olyan silány minőségű szálkás valamik voltak, hogy fordultam is ki gyorsan az üzletekből. Soha többet nem tervezet csak a netes kép alapján, ennyi tanulsága legalább lett. Bútor ettől függetlenül mégis kellett, hiába voltunk még kicsit szezon előtt. Ha már úgyis rászántuk a napot, apukámmal nekiálltunk és körbejártuk az összes elképzelhető helyet, ami csak eszünkbe jutott. Így jutottunk el a Bauhaus-ba és az OBI-ba, sőt meglepő módon az Auchan-ban is kifejezetten jó áron lehetett keményfa kerti bútort kapni. Egy apró szépséghibával, az OBI-t leszámítva nem volt egyik helyen sem komplett szett. Az OBI-s kombináció 22 500 Ft-ért nagyon csábítónak tűnt, egyszerű, masszív és szépen kivitelezett, ilyen áron a hülyének is megéri kategória. Mégsem ezt a variációt választottam. Ha nem lett volna ugyanitt akciós két hasonló minőségű, ám fokozatokkal nagyobb szék és a Bauhaus-ban pont egy hozzá passzoló 65*65-ös asztal. Háromezer forinttal léptem túl a keretet, de megérte és nem bántam meg, főleg, hogy amióta nagyjából napi szinten használatban van, érezhető, hogy jóval kényelmesebb is így. Gyorsan fel is pakoltunk a kocsit a bútorokkal, a földdel és kis lapáttal meg gereblyével, plusz később a két fém balkonládával. 

Már csak a palánták és a magok elültetése volt hátra, ez mindennel együtt összesen 2,5 órát vett igénybe az egész. A ládákat szétvágott szemetes zsákokkal béleltem ki, majd megtöltöttem azokat és jöhettek is a növények. Pluszban gyűjtöttem kis műanyag cserepeket, joghurtos és kefires dobozokat, hogy tovább ajándékozhassak is pár palántát, mert ennyivel úgysem tudok mit kezdeni. Magukra hagyni őket pedig nincs szívem. Kétféle paradicsom és háromféle saláta is örökbe fogadható hamarosan. Szerencsére a szomszédokat nem igazán zavarja, hogy ennyit mocorgunk a teraszon, sőt eddig csak pozitív visszajelzést kaptam a kis teraszgazdasággal kapcsolatban. Annyira jólesett az egész, eszembe is jutott, hogy ha minden jól megy jövőre ezt ténylegesen sokkal nagyobban fogom csinálni. Persze már annak is rettentően örülni fogok, ha itt minden túlél, ráadásul termést is hoz. Mindez emberfüggő, személyszerint ha egy évvel korábban találom meg  azt a külföldi önkéntes munkát, ahol egy ökogazdaság fenntartásában kell segíteni, sőt megtanítanak sajtot is készíteni azonnal rávágom, hogy mégjóhogymegyek.
Mi is fog teremni akkor véglegesen, uborka, paradicsom, borsó, saláták, paradicsomok, spenót, sóska és megannyi fűszernövény. Eddig úgy tűnik, hogy imádják a helyet, minden hatalmas léptekben nő. A képek csütörtökön készültek, ahhoz képest már a borsó sokszorosára nőtt és több levelet is hozott, a saláták szintúgy. Hihetetlenül féltem, hogy a palánták nem élik túl a szétültetést. Mégis büszkén jelenthetem, hogy egyetlen egy sem halálozott el. Boldogság. Már csak az uborkára várok, hogy előbújjon, bár annak még van ideje, hiszen május-június környékén ajánlott elültetni. Viszont úgy ítéltem meg, hogy az ötödiken elég meleg is van, plusz a ládában a föld sem lehet annyira hideg, mintha rendesen a talajba került volna. 
 Az elején féltem, hogy hogyan is fog sikerülni, használjuk e majd ésatöbbi. Szerencsére feleslegesen, minden nap használjuk, napozásra, reggelire, ebédre vagy vacsorára, esti beszélgetésekre. A korlátra remélhetőleg hamarosan vagy felfutnak a zöldségek vagy majd karózom és egy kis takarást adnak. Bár így se nagyon találkozunk kíváncsi tekintetekkel, az emberek többsége szomorú, de csakis dohányzásra használja a teraszát. Remélem egyszer ez majd változik és más is kedvet kap a teraszgazdasághoz. 


2013. április 25., csütörtök

Plusz 10


Lassan egy éve, korábban 16 éve sikerült megütni ezt a határt. Jelenleg a különbség a kettő közt a hozzáállás. Az akkor berögzült folyamatos gyomorgörcs, önutálat még akkor se múlt el, amikor hirtelen gondolt kettőt a szervezetem és megszabadult 15 kilótól. Utána szép lassan kiderült, hogy hopp beteg vagyok és amiatt nem ment sose a fogyás és ingadozott össze vissza +-5-10 kg nagyjából kontroll nélkül. Egyedül akkor volt valami beleszólásom a dologba, amikor megmakacsoltam magam és hetekig nagyjából csak fotoszintetizáltam. 
Jó persze nem ettél de egy lusta dög vagy, hát nem. Rengeteget mozogtam, évekig versenyszerűen futottam, hetente több edzéssel, nagyobb szüneteket edzőtáborokban töltöttem. Utána megszállottan aerobikra jártam évekig. Mégis megkaptam az edzőktől, hogy hazudok és zugevő vagyok stb. Hogy lelkiismeret furdalásból szopatom magam duplán, triplán az edzéseken, hogy utána jól bezabálhassak ismét.
Egy idő után hagytam az egészet a francba és nem próbáltam bizonygatni senkinek, hogy mennyit és mit eszem. Persze folyamatosan kattogtam, listázgattam, mert bennem volt, hogy mi van ha tényleg igazuk van.
Most már tudom, hogy nagyjából attól függ, hogy mozognak a kilók, hogy épp milyen gyógyszert szedek, nem pedig attól, hogy mit is eszem vagy sportolok. Főleg, hogy összeegyeztethetetlenül a legönpusztítóbb korszakaimban voltam a legvékonyabb. 
A másik fontos dolog, amit valószínű, hogy a sok negatívum miatt nem tudtam hova tenni, az az ideális testsúly. Körülöttem mindenki 40, maximum 55 kg közt mozgott. Úgy éreztem, nekem is ezt kéne elérni, pedig ilyenkor úgy festek, mint egy anorexiás transzvesztita. Minden csontom kinn, lapos elöl hátul, beesett és karikás arc. Na ezt soha többet. 
Ma már tudom, hogy rendszeresen edzek, egészségesen eszek, eljárok kontrollra, most megint váltok egy újabb gyógyszerre oszt lesz, ami lesz én megetettem, amit tudok. A legjobb ellenpélda hugi, aki akármit ehet és nagyjából akármennyit, akkor is fogy és borzasztóan dögös. Egy hete közölték vele, hogy vérszegény, katasztrofális a koleszterinje, így új étrendet kell kialakítania, plusz rendszeresítenie kell a sportot mert minden ízülete be van állva. 
Ráadás, hogy ha úgy vesszük így kaptam a legtöbb pozitív visszajelzést, hogy mennyire kiegyensúlyozott és szép vagyok. Nem azért mert annyi kg vagyok, amennyi, hanem azért mert elfogadom és jól is érzem magam a bőrömben.

Rendszeretet és rendszer kell

Itt is és a fejemben is. Talán segít ha leírom, főleg, hogy az edzéstervemben is eléggé motivál az, hogy egy másik felületen napi szinten összefoglalom 1-2 mondatban, hogy igen túléltem ezt a napot is, jöhet a következő. Ha kihagynék vagy abbamaradna jogosan érezném, hogy egy lusta dög vagyok, hogy napi 35 percet nem bírtam ki. Hátha itt is működik.
Tervek és tervezés.

  1. Több barátnőm is egyszerű, könnyű és persze finom recepteket követel vásárlási tervvel. Itt heti menü összeállításában gondolkodom, egy fix összeg elköltésével. Úgy, hogy nagyjából a nulláról indul a konyha/spájz felszerelése. A legjobb az lenne ha a saját bőrömön tesztelném, de túl nagy csábítást jelentene a már itthon felhalmozott sok sok finomság. A másik lehetőség, hogy rajtuk tesztelem és abból kerekítek hetente 1-2 nagyobb posztot. Megpróbálom teljesíteni. 
  2. Szintén barátnői nyomásra kétféle edzésterv bemutatása, amit egyszerűen otthon is végigcsinálhatunk minden komolyabb felszerelés nélkül.
  3. Nemsokára teljesen elkészül a terasz és a rajta lévő minigazdaság, ennek is szeretnék egy nagyobb posztot szentelni és a bútorvásárlás tapasztalatait is megosztani. Természetesen köze sem lett ahhoz, mint, amit elterveztem. A borsók már kibújtak, sőt azóta már kisebb palánta hadsereggel is rendelkezem. 
  4. Itthoni munka előnye és hátránya, hogyan is rántsuk össze a napot, hetet. 
  5. Hogyan főzzünk egyszerűen sok emberre tapasztalatok, ötletek. 
  6. Egyéb+szokásos receptek.

2013. április 7., vasárnap

Újabb indiai - Csirkés Korma


Beállt a sorba, csak legyen itthon kókusz és mandula, akkor nem lesz semmi gond. Ezeken kívül nem igazán kell túlságosan extra hozzávalókkal számolnunk, vagy azok is egyszerűen helyettesíthetőek. A recept alapja Jamie Olivertől származik, még lesz pár paszta tőle.

Hozzávalók 3-4 adaghoz

  • Fél kg csirke (csontozott combja vagy melle)
  • 2 pohár natúrjoghurt
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ujjnyi gyömbér
  • 1 sűrítettparadicsom konzerv
  • fél citrom leve
  • 1csokor koriander vagy petrezselyem
  • 6 ek mogyoró vagy olívaolaj
  • fél tk só
  • 3 ek kókuszreszelék
  • 2 ek mandula 
  • 1 ek garammasala
  • 2 tk köménymag (egész)
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk mustármag
  • friss vagy szárított chili ízlés szerint
  • fél tk kurkuma (kihagyható)

Elkészítés

A korma paszta: A koriander, a mustár és a köménymagot egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd mozsárban porrátörjük. A következő művelethez ajánlott egy kis robotgép, amiben egyszerűbb összedarálni az alapanyagokat. A megpucolt gyömbért, a fokhagymát, a aparadicsompürét, a kókuszt, a mandulát, a garammasalát, a csokor koriandert, a sót, a chilit, a kurkumát, a 3 ek mogyoróolajat és a porrátört pirított fűszereket a robotgépbe tesszük és pürévé daráljuk össze. Egy kevés olajjal még rásegíthetünk ha nagyon száraznak tűnik. Ha többet készítünk belőle hűtőben egy hétig eláll. 

Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a maradék olajat és ezem megdinszteljük a hagymát. Ha a hagyma megpuhult hozzáadjuk az apró kockákra vágott csirkét és aranybarnára pirítjuk. Jöhet a paszta, kicsit ezt is pirítom a csirkével, úgy 2-3 perc elteltével, amikor már szállnak az illatok jöhet bele a két pohár joghurt és a tejszín. Ezt kókusztejjel is helyettesíthetjük. 10 Percig rotyogni hagyjuk, majd belefacsarjuk a fél citrom levét és még 20 percret főni hagyjuk közepes lágon. 

Természetesen itt is helyettesíthető a hús mindenféle zöldséggel, krumpli, borsó, csicseriborsó, karfiol, brokkoli stb. 

2013. április 1., hétfő

Szobatavasz

Remélhetőleg hamarosan már nem csak a szobában borul minden virágba, hanem odakint is. A héten tervben a palántázás, hogy idén egy kicsit zöldebbre varázsoljam a teraszt. Lesz borsó, bab, paradicsom, paprika, krumpli , eper és fűszernövények, no meg egy kis kiülős sarok napozáshoz, reggelizéshez. 
Pár éve nagyon rákattantam a kertészkedésre és a virágokra, biztos a korral jár. Korábban minden növény, ami a közelembe került szörnyűséges halált szenvedett, egyszerűen nem tudtam velük bánni. Vagy túl locsoltam, vagy kiszárítottam, sose éltek túl pár hónapnál hosszabb időintervallumot. Most meg rám se lehet ismerni, minden növényem zöldell és évente többször is virágba borul. Sőt egyre nagyobb késztetést érzek, hogy még több és több növénnyel vegyem körül magam. 

A terv

3,20*1,8 m-es nyugati tájolású teraszt kiskertté és reggeliző hellyé változtatni , színben a fa-lila-lime zöld lett a nyertes az élénkebb piros-kék-fehér színkombinációval szemben. A berendezését lassan de biztosan 1-1,5 hete tervezgetem. Listán vezetem, hogy pontosan mi is ami kéne és mi az az ár, amit kiadnék értük. Nagyjából idáig jutottam.

A kerti bútor

Kikötés: lakkozatlan keményfa legyen, két szék és egy kis asztal, ami szóba jöhet, más nem is férne el.


A legnagyobb dilemma a bútor beszerzése, honnan és mennyiért. Négy hely került szóba, IKEA, Butlers, JYSK, és Kika. Az elsőben van a két legolcsóbb és a legdrágább összeállítás is, 9970, 18 400 és 50 970-es áron. A két olcsóbbat a rozogasága ejtette ki, a harmadikat pedig a nem igazán pénztárcabarát ára. Az elképzelhető nyertes az árpilis 3-ig 22 400-as áron futó szintén keményfa szett, amit remélhetőleg holnap meg is nézek. A Butlersben van egy nagyon tetszetős és masszív eukaliptusz trió, nagyon kattogok, hogy megéri e azt a plusz tízest az itt kapható a legdrágább, a maga 35 000 Ft-jával. A Kikában sajnos hármas szett fából nincs az online katalógus szerint. Holnap minden kiderül. Most a drágább felé hajlok. A képen a JYSK-es látható. 

Zöldséges ládák, kaspók és cserepek

Kikötés: színes és legalább 20 cm mély 30 cm széles. 


Nézegettem itt és ott, de vagy horror áron mérték a 20 cm-nél mélyebb ládákat/kaspókat vagy nem találtam csak nagyon ronda műanyagokat. Persze a hasznosítsunk újra vonal is megfordult a fejemben, fiókok, régi ládák és társaik, rokoni és ismerősi körben körbe is kérdeztem, de sehol semmi használható nem akadt. Az, hogy várjak egy közelben lévő lomtalanításra, ahhoz már kicsit késő, megvenni egy lomis piacon, furcsán hangzik de drága. Így a legyártás lett a legolcsóbb és egyben legmutatósabb megoldás, baráti áron kapom a ládákat, így a négyet nagyjából 12-14 000 Ft-ból megúszom zöld lakkfestéssel. Nagyjából a képen láthatóhoz lesz hasonló. Ami viszont újrahasznosított lesz, az a felfüggesztett konzerves megoldás. Itt csak 4 kutyakonzerves dobozra és pár méter láncra meg egy kampóra lesz szükség. Ezek mellé még van egy nagyobb vödör szerű kaspónk, amiben a krumpli kap majd helyet.

Plusz a JYSK-ben színes korlátra akasztható kaspók is kaphatóak 1000 Ft körül. Ezekből is lehet később beszerzek párat. 



Textilek és világítás

Kikötés: színben passzoljon


A székekre szivacsos párnák kerülnek, ehhez az anyagok adottak, van egy meseszép lila-krém-zöld csíkos pamutvászon itthon, erre a célra, 1500 Ft-nál nem kell többet költeni. A világítás adott, de még helyet kaphat az IKEA-ban kapható napelemes lampionfüzér is a korlátra tekerve. 

A héten még lesznek fejlemények, holnap remélhetőleg a székek és az asztal meglesz valahonnan. Plusz a magok és a virágföld másik része is. Remélem sikerül majd rendesen végigposztolnom, hogyan is alakul az egész. Jövőre pedig csináljuk nagyban, Budapest mellett egy nagyobb telken. Na az lesz még az örömmámor.