2013. május 27., hétfő

1500


Mivel már nincs is olyan messze az 1500 gondoltam játszunk érte! Két nyertest is sorsolok, az egyik nyereménye nem más mint egy szabadon választott nyaklánc és egy kitűző a másiké szintén két szabadon választott kitűző. Nincs más dolgod, mint lájkolni az oldalt, megosztani ezt a képet és kommentben alá írni, hogy mit is szeretnél. A kép csak illusztráció, nézz körül miket találsz még! A játék az 1500. rajongó elérésekor zárul.

Aki szeretne játszani kattintson ide!

Vasárnapi ebéd

 Ez az a hétvégi ebédvacsora kombó, amiért csak dicséretet lehet bezsebelni. Ráadásul ismételten könnyű, könnyen variálható, bátran ajánlom kísérletezésre mindkét receptet. Az egész csirke sütése inkább időigényes, mint nehéz, a poharas krém se kíván túl nagy erőfeszítést és ügyességet a maga 10-15 percével. 

Már pár hete terveztem a dolgot, csak mindig félek a sütőtől, mármint sose egyenletes, megbízható ésatöbbi. Most ott tartunk, hogy pár héten beül egyesek nagy örömére oldalassal próbálkozom. Ha valaki még mindig félne az egész csirke sütésétől, nekem ez volt az első, amit totálisan egyedül sütöttem. Remélem másnak is meghozza a kedvét a recept!

Egészben sült csirke

 

Hozzávalók

A csirkéhez:

  • 1,5-1,7 kg-s egész csirke
  • 1 db citrom
  • 2 ág rozmaring
  • kis csokor kakukkfű
  • bors
  • olíva olaj
  • fél fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • negyed zeller
  •  

A körethez:

  • 25 dkg újkrumpli
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • fél fej fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  •  kis csokor kakukkfű
  • bors
  • olíva olaj

A szafthoz:

  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 ek liszt
  • 4 dl húsleves

 Elkészítés:

 

A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk. Elég csak félbe-négybe vágni őket, mehetnek a jénai aljára. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leitatjuk, sóval, borssal és olíva olajjal jól bedörzsöljük. A fokhagymákat a kés laposabb oldalával kicsit megroppantjuk, a citromot középen kicsit megvágjuk, a késsel szintén megnyomkodjuk. A fokhagymák fele mehet a zöldségek közé, a másik fele pedig a csirkébe, a citrommal és a kakukkfű-rozmaring csokorral együtt.
Innentől már csak annyi a dolgunk, hogy kevés vizet öntsünk a zöldségekre és a csirkét mellel lefelé rájuk fektessük,  majd  alufóliával befedjük az egészet. Amikor bekerül a 250 fokos sütőbe, akkor tekerjük lejjebb a hőfokot 200 fokra. Nagyjából 40-45 percig így sül, majd fólia nélkül még szintén 40-50 percet, amíg a bőre el nem kezd pirosodni. Ekkor fordítsuk meg, azaz a melle nézhet felfelé. Nálam az utolsó 5-7 percben kapott egy kis grill fokozatot is, hogy még jobban megpiruljon a bőre. Amikor kivettem a csirkét (a ropogós bőrkedvelők most forduljanak el, hagyják ki ezt a lépést) gyorsan folpakkba tekertem, és két vastagabb konyharuhával is befedtem és így hagytam addig, amíg a szafttal el nem készültem. Így a gőzt benntartjuk és még kicsit puhul a hús.
A köret a csirkével egy időben, külön jénaiban kerül a sütőbe. A krumplit héjastól, egészben 10 percig sós vízben főzzük, majd mérettől függően felezzük, negyedeljük. A megpucolt és feldarabolt zöldségekkel, sóval, borssal, olíva olajjal és a friss kakukkfűvel, rozmaringgal jól egybeforgatjuk, sütés közben párszor átforgatjuk. 

A szaft. A csirke alatti zöldségeket még hagyjuk benn grill fokozaton úgy 10-15 percig, amíg kissé meg nem pirulnak. Ezután egy krumplinyomóval törjük össze és öntsük át az egészet egy lábasba,adjunk hozzá 1 dl vörösbort és 1 ek lisztet. Főzzük sűrűre, majd adjunk hozzá 4 dl húslevest és turmixoljuk össze.
Eddig nem tudom miért nem csináltam ilyet, mindenféleképpen csak ajánlani tudom.

Epres poharas desszert

 

Hozzávalók 4 adaghoz

A krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 1 tasak habfixáló
  •  2 ek porcukor (lehet kevesebb is)
  • 1 rúd vanília kikapart magja

A szószhoz:

  • 8-10 közepes eper
  • fél diónyi vaj/margarin
  • 1 ek kristálycukor
  • fél citrom leve
  • fél tk fahéj
Plusz 7-8 csokoládés zabkeksz.

Elkészítés:

 

A tejszínt a cukorral és a habfixálóval felverjük, majd óvatosan belekeverjük a mascarponéba a vaníliával együtt. Nekem elég tömény volt így is, de másnak annyira jól esett, hogy egyszerre elpusztított három adagot is.

A szószhoz egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot és addig kavargassuk amíg nem lesz szirupos, karamell árnyalatú. Közben az epret megmossuk, felkockázzuk és hozzáadjuk a rotyogó sziruphoz a fahéjjal együtt. Kicsit lejjebb is vehetjük a gázt, addig kavargassuk, amíg az eper levet nem ereszt. Ezután húzzuk le a gázról és csavarjuk rá a citrom levét. Pár percre hagyjuk így. Addig a kekszet törjük durvára és tegyük a poharak aljára, erre jöhet az epres szósz, krém, epres szósz, egy kis keksz és ismét epres szósz.

Ha kibírjuk egy órát pihenjen a hűtőben legalább, vagy a fagyasztóban 20 percet. 

2013. május 23., csütörtök

Gyömbéres zöldborsókrémleves

Hozzávalók 2 főre: 

  • 3,5 csészényi borsó
  • 1,5-2 csészényi víz
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 ek olíva olaj
  • csipet só
  • fél tk barnacukor
  • csipet só
  • 2-3 tekerésnyi frissen őrölt bors
  • 1 ek tejszín

Elkészítés:

Az olíva olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a borsót, a cukrot, a borsot és a sót. Fedő alatt 1-2 percet pároljuk, majd felöntjük vízzel és hozzáadjuk a leveskockát. Pár perc alatt megpuhul a borsó, ezután botmixerrel összeturmixolom a tejszínnel és visszaöntöm 1-2 percre rotyogni. Ha túl sűrű még öntsünk hozzá egy kevés vizet.

Sajtchips-el, krutonnal, pirított mandulával vagy kecskesajttal tálaljuk.

Ha van otthon fehérrépa, zeller bátran tegyük bele még a borsó hozzáadása előtt, a cukorral pároljuk nagyjából öt percig. 

2013. május 21., kedd

Spenótos fetás vöröslencse


Hozzávalók 2-3 főre:


  • 2 pohárnyi vöröslencse
  • 5 pohárnyi víz
  • 1 zöldésgleves kocka
  • fél tk őrölt kömény
  • fél tk koriandermag
  • fél tk reszelt gyömbér
  • 1 tk madras currypor
  • fél tk barnacukor
  • só ízlés szerint
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 marék bébispenót
  • fél citrom leve
  • 1 ek tejszín/tejföl/kókusztej
  • feta vagy kecskesajt ízlés szerint

Elkészítés:

A vöröslencsét megmossuk, ráöntjük a vizet. A hagymát megpucoljuk, de ne vágjuk félbe, egészben kerüljön a lencse mellé, hogy később kivehessük. Mehet bele minden fűszer, a cukor és a leveskocka. Ezt nagyjából 15 percig fedő alatt főzzük, majd amire a lencse szétfő belekeverjük a tejszínt és a citrom levét. Így főzzük még 5 percig, vagy amíg a lencse teljesen meg nem puhul. A legvégén lehúzzuk, belekeverjük a spenótot és a sajtot. 

2013. május 12., vasárnap

Alakul a teraszgazdaság



 Legalábbis már szépen zöldell minden, sőt ahogy látszik is, már egy szem epernek is sikerült pirosba fordulnia. Egyetlen egy dolog volt borzasztóan nehéz, bár az még a mai napig az. Ez nem más, mint a ritkítás. Főleg a paradicsom és uborka palántáknál volt erre nagy szükség. A saláta olyan szép, hogy addig még el sem jutottam. Pedig muszáj leszek, főleg ha azt tervezem, hogy eszek is belőlük még az idén. Ha lenne több helyem szét tudnám ültetgetni őket, sajnos nincs és már így is jópárat elajándékoztam közülük.

Ha valakinek kéne csak írjon. Most az esősebb idő után a nagyobb cserepekben lévő paradicsomok borzasztóan megindultak, így a poharasok inkább kis csökevényeknek tűnnek hozzájuk képest. Jobban örülnének már valami nagyobb cserépnek bár lehet, hogy a bonsai paradicsom is nagyon menő lesz egyszer.

A spenót, uborka és a borsó nem igazán igényel túl nagy törődést a napi egyszeri öntözésen kívül. A sóskával volt egy kis gondom, három cserépből csak egy élte túl a kiültetést. Azok viszont már szép kövérkés leveleket hoznak.

Na jó, ha nagyon meleg van kell a napi kétszeri öntözés az ötödiken, főleg, hogy nyugati tájolású a terasz. Amit akármi is történik napi kétszer kell öntözni, az az eper. Szegénykémet az első héten kicsit megviselte, hogy nem így tettem, de mára már életre kelt és jönnek is az újabb eprek. Ha minden jólmegy ez a típus az első fagyig képes teremni. Meglátjuk.

Mellesleg a legjobb talán, hogy már maguknak a leveleknek is erős zöldség illatuk van. Ha hozzáérek a paradicsomhoz, akkor annak erős paradicsom illata, az uborkánat pedig uborka illata van. Nagyon élvezem. Nálam egy kis terápia és kikapcsolódásként is funkcionál az egész. Kimegyek és 15-20 percig csak babrálok velük. Kiszedem a gyomot, locsolgatok, ha kell szétültetek. Vagy csak egyszerűen nézem és örülök, hogy mekkorát nőttek. Már most azt érzem, hogy kinőttem a teraszt és valami nagyobbat szeretnék. Remélem egyszer így is lesz.



2013. május 11., szombat

Újrafotózott apróságok





Őket sikerült a héten újra fotóznom, sőt ezzel a lendülettel a meskára is felkerültek! Akit érdekel az itt találja a boltom. Természetesen egyedi kívánságokat is szívesen elkészítek bárkinek. 



2013. május 2., csütörtök

Gyorsan valamit a kánikula ellen

Ahogy bejött a meleg előkerültek a gyors és hűsítő finomságok, az első három ráadásul még nem is hízlal. Képek most nincsenek, minden hamarabb fogy el ebben a melegben, minthogy a fotózásig jussak. Remélem hasznosak. 

Jégkása a hűtőben

Csak lefőzök egy nagyobb adag kávét, kicsit hűlni hagyom és jobb esetben egy fedeles műanyag pohárban, rosszabban egy fél literes palackban, mehet is a hűtőbe. Ha szerencsés vagyok még kásás állapotában kiveszem és tejjel alaposan összeturmixolom. Szerencsémre a jegeset is viszi a daráló. 

Gyümölcsjoghurt fagylaltnak vagy csak úgy magában

  • 1 pohár natúr joghurt
  • fél pohár erdei gyümölcs
  • fél kk méz
  • fahéj amennyi jólesik
  • pár csepp vanília aroma vagy igazi vanília 
Nálam még nem jutott el a fagyasztóig, de duplázva, triplázva fagylaltként is isnteni. Úgy 4 doboz joghurthoz még adjunk 2 dl tejszínt és 15 percenként kavarjunk rajta párat.

Jeges fahéjas alma

  • 1 alma kimagozva, felszeletelve
  • 1 kk fahéj
  • nagyobb adag jégkocka
  • 1 l hidegvíz
  • 2-3 citromkarika (kihagyható)
Zéró kalória, almás sütemény íz és még hűsít is! 

Kaiserspritzer

  • 1 cent bodzaszörp
  • karika citrom
  • 2-3 mentalevél
  • 1-2 dl fehérbor
  • szénsavas ásványvíz ízlés szerint
  • jégkocka
Vigyázat itatja magát és alattomos!

2013. május 1., szerda

Tornázz otthon!

Ígértem, hogy írok két otthon is könnyedén elvégezhető gyakorlatsorról, most ezt teljesíteném. A legjobb mindkettőben, hogy internetről is elérhetőek. Nem tudom, hogy ki hogy van vagy esetleg volt vele, de korábban elég nagy fentartásokkal voltam az ilyen videókkal. A legnagyobb problémám az volt, hogy nem tudtam rendesen kiválasztani a kismillió közül a nekem megfelelőt. Persze mindig kipróbáltam X darabot, de az eredmény az lett, hogy nem tetszik, nincs meg hozzá a ez meg az a kiegészítő vagy épp nem passzol az edzettségi szintemhez és máris oda az elhatározás. 

Na itt egyikhez sem kellenek labdák, gumikötelek, padok stb. ráadásul könnyedén felvesszük a fonalat és az eredmény is hamar érzdődik. Viszont itt gyorsan meg kell jegyeznem, hogy egyik sem képes csodákra, nem fog a heti 1-2 alkalom varázslatos átalakulást produkálni. Mindkettőt be kell építeni a mindennapi, heti rutinba. Ellenben örüljünk annak, hogy maximum 30-35 percet vesznek el a napunkból és már 20-30 nap alatt is irigylésre méltó kerek popsira tehetünk szert. Lebegjen ez mindenkinek a szeme előtt!

Az első egy könnyebb, kevésbé izzadós pilates. Ebből vagy napi 30 percet vagy kétnaponta egy órát kényelmesen kibírunk és 1-2 hét után érezzük, hogy javul az egyensúly érzékünk, erősödnek az izmok és az állóképességünk is javul, úgy, hogy igazából annyira el sem fáradunk a gyakorlatok során. Plusz  nagyon részletesen magyaráznak el minden gyakorlatot és párhuzamosan látjuk a nehéz és az egyszerűbb verziót is. A nehezebbel kezdjünk, próbáljuk ki, ha nagyon nem megy csak akkor csináljuk a könnyített verziót és minden egyes alkalommal így álljunk a gyakorlatokhoz. Hipphopp menni fog a nehezebb is. Nagy pozitívuma a rengeteg nyújtás, majdnem minden gyakorlat után. Ráadásul az egészhez csak egy szőnyeg kell meg kitartás. Íme a három kedvenc pilateses videóm az efit30-tól, átmozgató, fenék és has:


Ha feliratkozunk a youtube-os csatornájukra folyamatos értesítőt kapunk az újabb edzéssorozatokról, sőt még külön edzésterv+diéta is elérhető innen. 

A másik egy ennél megeröltetőbb és izzasztóbb edzésterv, Jillian Michaels Ripped in 30 című DVD-je. A négy részből álló videósorozat egyszerű "oldschool" gyakorlatokra épül. Mottója, hogy mindenkinek a maximumot kell kihoznia magából, és egyre nagyobb terheléssel lehet csak számottevő eredményt elérni. Ide elhatározás és kitartás kell, mert fájni fog és becsületesen minden nap csinálni kell. Két pihenő nap megengedett minden blokkban, és ezek sosem jöhetnek egymás után. Egy blokk 10 napból áll, a feladatsor egyszerű, 3 perc erősítés, 2 perc kardió és 1 perc hasizom ismétléséből áll. Emellett mindig nagy hangsúlyt fektet a bemelegítésre és a nyújtásra. A szinteken belül is van fejlődési lehetőség, ugyanis mindig látjuk  a gyakorlat kezdő és haladó változatát. Így az adott tíz napon belül is változatosabbá tudjuk tenni az edzésünket, mindig többet és többet hozva ki magunkból. A stílusa kicsit kemény, ösztönző, picit szokatlan, de meg lehet szokni, ahogy a barátnőm monja. Én most tartok a 23. napnál és hihetetlenül jól érzem magam a bőrömben, mi lesz itt három hónap múlva.

Gyorsan, igen látványos eredményt érhetünk el mindössze napi 30 perc edzéssel. Ehhez pedig nem kell más mint egy szőnyeg és két kisebb súlyzó vagy vizespalack. 

A linkek: 

Pár tipp: 
  • Jó ha az elején valakivel párban tornázunk, barát, barátnő, lakótárs. Nem is kell feltétlenül ugyan azt, csak beszéljük meg, hogy akkor most rászánunk 30 percet a napból és edzünk.
  • Írjuk ki valamilyen netes felületre vagy vezessünk naplót, hogy igen, ma is megcsináltam és pár mondatban foglaljuk össze a tapasztalatokat. 
  • Ne centizzünk, mérlegezzünk naponta. Csak elrontja az egészet, inkább örüljünk ha egy gyakorlatot tökéletesen meg tudunk csinálni. 
  • Együnk egészségesen. Nálam most a 20. naptól egy 1200-1500 kalóriás diéta is beállt a sorba. 
Remélem tudtam picit segíteni :)