2013. április 28., vasárnap

Teraszgazdaság

Csütörtökön végre sikerült odáig jutnom, hogy minden ládát megtöltsek és átültessem a palántákat az ideiglenes tejes doboz lakhelyükről a véglegesre. Amik mellékesen hihetetlenül jól beváltak, ellentétben a tojástartós neveléssel, amiből a mai napig egyetlen egy növény sem bújt elő. 

Ami végül a tervekből megvalósult: 3 nagy láda, 2 balkonláda, 6 fűszernövényes kisebb, 2 nagy és 3 közepes cserép. Plusz a lógatós konzerves megoldás. Ezekbe 270 liter földet sikerült beletölteni, még elfért volna legalább 50 liter, de nem volt több türelmem hurcolászni úgyhogy majd jövőre. A plusz színes és mázatlan cserepeket otthonról hoztam, hiszen csak álltak a kertben. Jó helyük lesz nálunk. 
A kerti bútoros túra totálisan másképp sült el a tervezettekhez képest, a kiszemelteket nagyjából azonnal el kellett vetnem, mivel olyan silány minőségű szálkás valamik voltak, hogy fordultam is ki gyorsan az üzletekből. Soha többet nem tervezet csak a netes kép alapján, ennyi tanulsága legalább lett. Bútor ettől függetlenül mégis kellett, hiába voltunk még kicsit szezon előtt. Ha már úgyis rászántuk a napot, apukámmal nekiálltunk és körbejártuk az összes elképzelhető helyet, ami csak eszünkbe jutott. Így jutottunk el a Bauhaus-ba és az OBI-ba, sőt meglepő módon az Auchan-ban is kifejezetten jó áron lehetett keményfa kerti bútort kapni. Egy apró szépséghibával, az OBI-t leszámítva nem volt egyik helyen sem komplett szett. Az OBI-s kombináció 22 500 Ft-ért nagyon csábítónak tűnt, egyszerű, masszív és szépen kivitelezett, ilyen áron a hülyének is megéri kategória. Mégsem ezt a variációt választottam. Ha nem lett volna ugyanitt akciós két hasonló minőségű, ám fokozatokkal nagyobb szék és a Bauhaus-ban pont egy hozzá passzoló 65*65-ös asztal. Háromezer forinttal léptem túl a keretet, de megérte és nem bántam meg, főleg, hogy amióta nagyjából napi szinten használatban van, érezhető, hogy jóval kényelmesebb is így. Gyorsan fel is pakoltunk a kocsit a bútorokkal, a földdel és kis lapáttal meg gereblyével, plusz később a két fém balkonládával. 

Már csak a palánták és a magok elültetése volt hátra, ez mindennel együtt összesen 2,5 órát vett igénybe az egész. A ládákat szétvágott szemetes zsákokkal béleltem ki, majd megtöltöttem azokat és jöhettek is a növények. Pluszban gyűjtöttem kis műanyag cserepeket, joghurtos és kefires dobozokat, hogy tovább ajándékozhassak is pár palántát, mert ennyivel úgysem tudok mit kezdeni. Magukra hagyni őket pedig nincs szívem. Kétféle paradicsom és háromféle saláta is örökbe fogadható hamarosan. Szerencsére a szomszédokat nem igazán zavarja, hogy ennyit mocorgunk a teraszon, sőt eddig csak pozitív visszajelzést kaptam a kis teraszgazdasággal kapcsolatban. Annyira jólesett az egész, eszembe is jutott, hogy ha minden jól megy jövőre ezt ténylegesen sokkal nagyobban fogom csinálni. Persze már annak is rettentően örülni fogok, ha itt minden túlél, ráadásul termést is hoz. Mindez emberfüggő, személyszerint ha egy évvel korábban találom meg  azt a külföldi önkéntes munkát, ahol egy ökogazdaság fenntartásában kell segíteni, sőt megtanítanak sajtot is készíteni azonnal rávágom, hogy mégjóhogymegyek.
Mi is fog teremni akkor véglegesen, uborka, paradicsom, borsó, saláták, paradicsomok, spenót, sóska és megannyi fűszernövény. Eddig úgy tűnik, hogy imádják a helyet, minden hatalmas léptekben nő. A képek csütörtökön készültek, ahhoz képest már a borsó sokszorosára nőtt és több levelet is hozott, a saláták szintúgy. Hihetetlenül féltem, hogy a palánták nem élik túl a szétültetést. Mégis büszkén jelenthetem, hogy egyetlen egy sem halálozott el. Boldogság. Már csak az uborkára várok, hogy előbújjon, bár annak még van ideje, hiszen május-június környékén ajánlott elültetni. Viszont úgy ítéltem meg, hogy az ötödiken elég meleg is van, plusz a ládában a föld sem lehet annyira hideg, mintha rendesen a talajba került volna. 
 Az elején féltem, hogy hogyan is fog sikerülni, használjuk e majd ésatöbbi. Szerencsére feleslegesen, minden nap használjuk, napozásra, reggelire, ebédre vagy vacsorára, esti beszélgetésekre. A korlátra remélhetőleg hamarosan vagy felfutnak a zöldségek vagy majd karózom és egy kis takarást adnak. Bár így se nagyon találkozunk kíváncsi tekintetekkel, az emberek többsége szomorú, de csakis dohányzásra használja a teraszát. Remélem egyszer ez majd változik és más is kedvet kap a teraszgazdasághoz. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése