2014. január 14., kedd

Barátkozom a kölessel

Ígértem, hogy pótlom a recepteket, így januárra itt egy könnyű meleg saláta kölessel, céklával. Leggyakrabban a kölessel valamilyen édesség vagy fasírt szerűség formájában találkozom. Egyik se igazán a szívem csücske, nálam az édesség kimerül 1-2 kocka jó minőségű csokoládéban, aszalt gyümölcsökben és a reggeli gyümölcsös turmixokban, müzlikben. A fasírt szerűségeket szeretem is meg nem is, najó csak azokat kerülöm nagyon, amiket olajban kell sütni. Itthon inkább a rizs helyettesítésére vagy salátaszerűségekben kerül elő, úgy ahogy a következő receptben is. 

Miért jó a köles? Mert gluténmentes, kevés benne a kalória, magas a rosttartalma, rengeteg benne a magnézium (ez az olyan migrénes fejfájásokra hajlamos embereknek jó hír, mint amilyen én is vagyok) ráadásul elég gyorsan el is készül, plusz nem is drága.

Hozzávalók 2 főre:

  • 125 g köles
  • 3 ek olíva olaj
  • 2 nagyobb fej cékla
  • 2-3 marék bébispenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél vagy 1 kisebb fej vöröshagyma
  • chili
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 tk köménymag
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk mustármag

A tetejére: 

  • pirított mogyoró vagy tökmag
  • 1 citrom leve
  • olíva olaj

Elkészítés:

A sütőt 180-200 fokra melegítsük fel és 40-60 percre (a cékla méretétől függ, érdemes félúton villával tesztelni) süssük benne az alufóliába csavart villával megszurkált céklákat. Rakjunk fel kb. fél liter vizet egy lábasban a gázra, forraljuk fel. Addig a kömény, a mustár és a koriander magokat kicsit megpirítjuk egy külön serpenyőben, majd a mozsárban porrá törjük őket. Általában előfőzött, tasakos köles van itthon, érdemes beszerezni. Mivel ezt elég zacskóstól beledobni a lobogó vízbe és megfűszerezni a porrá őrölt fűszerekkel plusz a chilivel, kurkumával, sóval és borssal, a vöröshagymával meg egy gerezd összetört fokhagymával, fedő alatt rotyogni hagyjuk úgy 15-18 percre.
A megfőtt a kölest tegyük szűrőbe és öntsük át rajta a fűszeres főzővizet miután a fokhagymát és a hagymát kivettük belőle, utána csepegtessük le és forgassuk össze a spenóttal, olíva olajjal és csavarjuk rá a citromlevét, sózzuk-borsozzuk ha még kell. A megsült céklát karikázzuk, kockázzuk, morzsoljuk rá a sajtot és ha épp van  otthon pirítsunk rá tökmagot.

Kicsit más, eddig egész jól indult az év. Készülnek az újabbnál újabb filcek, mellettük anyukám konyhai textiljeit is elkezdtem netre vinni, Konyhakész néven a facebookon meg is találhatjátok őket. Itt egy kis ízelítő.




Még nagyon de nagyon kezdő szinten megy a fotózás, de az otthonról kapott szekrényajtó sokat segített. Imádom használni, főleg, hogy oda pakolom ahova csak szeretném és egyszerűen meseszépen mutat a fényképeken. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése