2014. február 14., péntek

Fűszeres báránycsülök mandulás kuszkusszal


Már régóta szemeztem ezzel a Nigella recepttel, annyira egyszerűnek és finomnak tűnt, csak azok a fránya akadályok. Például az első legnagyobb - ami miatt sokáig jegeltem is a dolgot -, hogy melyik hentesnél fogok egyáltalán báránycsülköt találni. Pedig a válasz egyszerűbb volt, mint gondoltam. Egy köpésre tőlünk (sajnos) nagyjából a tűzoltó-körút sarkán van a Sezgin török hentes, ahol meseszép bárány alkatrészeket lehet kapni, a borda, a darálthús és a csülök már mind kipróbálva, kipipálva, teljes szívből ajánlani tudom mind. A hűtőpultban általában kicsi a választék, pont azért mert minden frissen kerül oda és hihetetlen gyorsasággal elkapkodják. Így maradtam le a szülinapi wellington-hoz való husiról is (a marhájuk is meseszép) és választottam helyette a csülköt, mert épp ez volt a hűtőpultban, gyorsan be is ugrott, hogy hopp ezt is milyen rég szeretném kipróbálni, tökéletes lesz ez is. Persze, ha valaki kicsit előrelátóbb, mint én, előre rendelést is tud leadni, amit szépen összekészítenek a megbeszélt időpontra.
Ha már úgyis megvan a csülök, jöhetett a következő probléma. Nem tudom, hogy a recept hibája vagy az enyém, de egyszerűen nem akart csak úgy besűrűsödni a szósz, meg nem is volt annyira kerek egész, mint ahogy Nigella részletezi, no meg fenyőmag és etc. hiányában a köret se az lett, amit ő készített. Viszont hihetetlenül passzolt hozzá. Úgyhogy következzen a saját változatom a szülinapi bárányra. 

A bárány: 


Hozzávalók 3-4 főre 

  • 4 báránycsülök
  • 3 ek olíva vagy mogyoró olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 tk kurkuma
  • 2 tk gyömbérpor
  • 1 tk őrölt chili
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 ek méz
  • 3 ek szójaszósz
  • 4-5 ek vörösbor
  • annyi víz ami nagyjából ellepi a bárányt
  • 4 ek vöröslencse
  • 3-4 ek tejszín vagy tejföl
  • 2 ek liszt

 

Elkészítés: 

 

A bárányt egy nagy lábasban az olajon szépen lepirítjuk, majd félretesszük. A kisült zsír és olaj keverékében megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a chilit és a fűszereket, a mézet, a szójaszószt és a legvégén a vörösbort. Megvárjuk amíg az alkohol elforr és jöhetnek vissza a csülkök, rá pedig annyi víz ami nagyjából ellepi őket. Ha kicsit kilóg nem probléma, néha fordítunk rajtuk amíg főnek. Közepes lángon 1,5 órát rotyogtatjuk fedő alatt. 
Jöhet a sűrítés, még 15 percet főzzük a megmosott vöröslencsével, majd kivesszük és félretesszük a bárányt. A tejszínben/tejfölben elkeverjük a lisztet és hozzákeverjük a mártáshoz, rotyog egy kicsit és botmixerrel krémesre keverjük. Ha még úgy érezzük egy picit utólag sózzuk. 

A kuszkusz:


Hozzávalók 3-4 főre 


  • 200 g kuszkusz
  • 330 g forró víz
  • frissen őrölt bors (fehér és citrom is jó)
  • fél citrom héja
  • fél marék pirított mandula
  • vékony csík vaj 10-20 g

 

 Elkészítés:

 

Forraljuk fel a vizet, majd öntsük le vele a kuszkuszt és takarjuk le úgy 5 percre, majd villával keverjük bele a vajat, a citromhéjat és sózzuk-borsozzuk. Végül a tetejét szórjuk meg pirított mandulával és tálalhatunk is.

Nem túl bonyolult, de annál finomabb és mutatósabb étel. Különleges alkalmakra tökéletes. Nálunk egy nagyon jó kis születésnapi vacsora kerekedett belőle, pedig Wellingtont ígértem idén is. Torta helyett egy portugál édesség készült, pasta del nata. Hamarosan arról is készül recept.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése