2014. március 3., hétfő

Sütőtök és bacon


Kezdek megbarátkozni a sütőtökkel, önmagában sütve még mindig nem tudom valamiért megenni. Viszont a balzsamecet, kakukkfű és fokhagyma nagyot lendít rajta. Na jó a bacon és a juhsajt is nagyban segíti a barátkozást. Ráadásul 30 perc sincs az egész, abból is 5 perc nagyjából az előkészület, amíg mindent megpucolunk és beindítjuk a sütőt és annál kevesebb a tálalás. Most speciel próbáltam hétvége után a romokat eltakarítani, amíg meg nem sült.

Hozzávalók 2 főre:


  • közepes sütőtök fele (olyan 700-800 g)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb paszternák
  • 2 ek olíva olaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 5 ágacska kakukkfű
  • 1 kisebb ág rozmaring, apróra vágva
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 mk méz vagy barna cukor
  • 4-5 szelet bacon
  • 1-2 ek tökmag
  • fél csomag feta vagy juhsajt
  • esetleg tálalásnál pár csepp tökmagolaj

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 200-220 fokra. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk, a hagymát és a paszternákot szintén pucoljuk, kockázzuk, majd nagyjából ujjnyi szeletekre várjuk és mehetnek a tepsibe. A végén a fokhagymákat tisztítjuk meg, kicsit rácsapunk a kés oldalával és bedugdossuk a többi zöldség közé.
Az olajat, az ecetet, a mézet, a sót, a borsot és a fűszereket egy kis tálban összekeverjük és egy szilikonecsettel, vagy egy kanállal összekeverjük és jó alaposan megkenegetjük a zöldségeket. Mehet is a sütőbe úgy 25 percre, alul-felül fokozatra kapcsolva, majd amikor ez lejár kivesszük, átforgatjuk és mehet vissza még 5 percre, most már grill fokozaton. 
Azután, hogy átforgattuk a zöldségeket csak annyi a dolgunk, hogy ropogósra süssük a bacont és a tökmagot. Tálaláshoz kicsit megöntözzük a szalonnából kisült zsírral, rámorzsoljuk a sajtot, meghintjük a tökmaggal, kevés borssal és egy egy teáskanálnyi balzsamecetet locsolunk a tetejére. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése