Télre abszolút ideális, kimelegedsz tőle rendesen.
Hozzávalók 4 nagyobb adaghoz:
- 800 g sárgarépa
- 2-3 szál fehérrépa
- kis darab zeller (kihagyható, ilyenkor több fehérrépát adok hozzá)
- 2 leveskocka (zöldség vagy csirke), vagy 1 liter alaplé
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk curry
- fél kk koriandermag
- kevés frissen őrölt bors
- 2 kk cukor
- 1 kisebb csili (kihagyható)
- 3 ek étolaj vagy olíva olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 ek tejszín (vagy joghurt/tejföl/kókusztej)
- 1 ek friss reszelt gyömbér (vagy fél kk szárított)
- 2 gerezd fokhagyma
A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért. Jöhet a felkarikázott gyökérzöldség, egy kevés víz, a cukor, a bors, a fűszerek és egy kevés só. Ha kell még egy kevés olajat kevés vízzel rakjunk alá és fedő alatt pároljuk úgy 5 percig. Ezután öntsük hozzá a vizet és adjuk hozzá a leveskockákat. Így forrjon még 10 percig. A végén összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer hagyjuk egyet rottyanni.
A tetejére mehet egy kevés reszelt kemény sajt vagy petrezselyem kruton vagy sajtcsipsz, vagy koriander. Meg persze külön kisütött mártogatót is készíthetünk hozzá, de erről majd legközelebb.
A tetejére mehet egy kevés reszelt kemény sajt vagy petrezselyem kruton vagy sajtcsipsz, vagy koriander. Meg persze külön kisütött mártogatót is készíthetünk hozzá, de erről majd legközelebb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése