2013. január 10., csütörtök

Fűszeres répakrémleves

Az egész úgy sikerült, hogy vettünk egy kiló répát, hogy mártogatósnak milyen jó is lesz. Nem lett. Helyette inkább pár liter krémleves készült. Első körben csak néztem, mert tőlem még a répafőzelék is igen távol áll, hogy mi is fog ebből kifőni, főleg, hogy az ötlet után rám várt a megvalósítás. Mondanom se kell, hogy még aznap este az utolsó cseppig elfogyott.
Télre abszolút ideális, kimelegedsz tőle rendesen.

Hozzávalók 4 nagyobb adaghoz:
  • 800 g sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • kis darab zeller (kihagyható, ilyenkor több fehérrépát adok hozzá)
  • 2 leveskocka (zöldség vagy csirke), vagy 1 liter alaplé
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 kk curry
  • fél kk koriandermag
  • kevés frissen őrölt bors
  • 2 kk cukor
  • 1 kisebb csili (kihagyható)
  • 3 ek étolaj vagy olíva olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek tejszín (vagy joghurt/tejföl/kókusztej)
  • 1 ek friss reszelt gyömbér (vagy fél kk szárított)
  • 2 gerezd fokhagyma
A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért. Jöhet a felkarikázott gyökérzöldség, egy kevés víz, a cukor, a bors, a fűszerek és egy kevés só. Ha kell még egy kevés olajat kevés vízzel rakjunk alá és fedő alatt pároljuk úgy 5 percig. Ezután öntsük hozzá a vizet és adjuk hozzá a leveskockákat. Így forrjon még 10 percig. A végén összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer hagyjuk egyet rottyanni.

A tetejére mehet egy kevés reszelt kemény sajt vagy petrezselyem kruton vagy sajtcsipsz, vagy koriander. Meg persze külön kisütött mártogatót is készíthetünk hozzá, de erről majd legközelebb. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése