2013. március 17., vasárnap

Dhal

Ígértem egy kis Indiát, hát a következő ismét egy igencsak pofonegyszerű recept, ami nem más mint a vöröslencséből készült dhal. Ez többféle hüvelyesből is készülhet, eddig nálam a favorit a vöröslencse, nincs vele sok macera, pikk pakk elkészül és még egészséges is. plusz pont, hogy nagyon könnyű variálni a fűszerezését is. A korábbi receptben felsorolt fűszerek, a hagyma, a fokhagyma, a gyömbér, a sűrített paradicsom, a tejszín és a joghurt is jó alapot ad a kísérletezésre. De most jöjjön az én két nagy kedvencem. 


A legegyszerűbb

Hozzávalók 2 főre:

  • 1,5 csésze vöröslencse
  • 3 csésze víz
  • 1 húsleveskocka
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • fél tk koriandermag
  • 1 tk kömény
  • 1-2 apró chili
  • 1 ek tejszín vagy kókusztej (kihagyható)
  • fél sűrített paradicsomkonzerv (kihagyható)

Elkészítés

A lencsét szűrőben átmossuk, lecsöpögtetjük. Hozzáadjuk a vizet, a húsleveskockát és a köményt. Így főzzük 20-25 percig, amíg a lecse teljesen szét nem esik. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, még rottyantjuk párszor és kész is. A tejszín és a paradicsom csak extra, krémes-édeskés ízt ad. Néha ha éppen van, egy kevés pórét szoktam még olajon megfuttatni. Ez kerül a tetejére.

A hagymás

Hozzávalók 2 főre:

  • Az előző receptben felsoroltak
  • 1-1,5 tk curry
  • 1 tk mustármag
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • oliva vagy mogyoró olaj

Elkészítés:

Ez annyiban tér el az előzőtől, hogy az olajon az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a fűszereket kicsit megpirítom egy külön serpenyőben, addig, amíg fő a lencse, majd a legvégén ezekkel rottyantom össze. Amikor kész, egy kis citromlevet is adhatunk hozzá, a tetejére vághatunk friss bazsalikomot, petrezselymet vagy koriander zöldet.

Kellemes felfedezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése