2013. március 3., vasárnap

Gombás-borsós tagliatelle sajtmártásban


A héten nem igazán volt se erőm, se időm főzni, mondjuk el se fogyott volna, betegen annyira nem kíván senki semmit a pirítóson, a húslevesen és a főtt krumplin kívül. Viszont a hétvégi napsütés meghozta a kedvem, csakis valami gyors jöhetett szóba. Írhattam volna, hogy gyors és könnyű, de nem gondolkodtam. Ez minden csak nem könnyű, a kalóriaszámlálást felejtsük is el.

Hozzávalók:

  • 250 ml főzőtejszín
  • 125 g mascarpone
  • marék reszelt kemény sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kk fehér bors
  • csapott kk só
  • késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • fél dl fehérbor
  • jó marék zöldborsó
  • 350 g gomba (friss és üveges is lehet)
  • 1-2 ek olíva olaj
  • fél kk vörös vagy fehérborecet
  • kb 25-30 dkg tagliatelle (szemre ment, nem mértem)

Elkészítés:

A tejszínt, a mascarponét, a sajtot és a fokhagymát robotgépben összeturmixoljuk, majd fűszerezzük sóval, borssal és a szerecsendióval. Ezt félretesszük.
A gombát megtisztítjuk, felkockázzuk és kevés olajon sóval megpároljuk. Nálam egy üveges erdei gomba keverék a favorit, ezt csak le kell csepegtetni és úgy az olajra dobni. Majd öntsünk rá egy kevés ecetet és  bort, ha ez elforrt hozzáadjuk a borsót és ráöntjük a mascarpónés mártást. Alacsony lángon főzzük úgy 5 percig, amíg rotyogni nem kezd.
Nagyjából a gombával egy időben vizet forralunk a tésztának, kevés sóval, amiben 5 percig főzzük a tésztát. Majd leszűrjük és a rotyogó mártásba keverjük, ha kell még utólag fűszerezzük. Kicsit feljebb vesszük a gázt és még 2-3 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik és máris tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése