2013. augusztus 8., csütörtök

Cukkini tócsni

Hozzávalók 10 db-hoz:

  • 2 közepes cukkini
  • 1 kis fejvöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 6-8 ek liszt vagy zabliszt
  • fél tasak sütőpor
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 kápia paprika
  • fél tk chili pehely
  • 2-3 ek növényi olaj
  • kis marék reszelt sajt (elhanyagolható, nálam épp eidami és parmezán)

Elkészítés:

A cukkinit lereszeljük, besózzuk és pár percre félretesszük, hogy levet eresszen.  A hagymát apróra vágjuk és egy kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, kavarunk kettőt és lehúzzuk a lángról. A cukkinit egy tiszta konyharuhába vagy egy vastagabb papírtörlőbe csavarjuk és jó alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. Belekeverjük a hagymás keveréket, az apróra kockázott kápiát, a lisztet, az sütőport, a tojást és a fűszereket.
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, nem kell sok, elég 1-2 ek, ezen sütjük ki a lepényeket. A cukkinis masszából diónyi adagokat kanalazunk a már forró serpenyőbe, majd laposra nyomkodjuk őket. Nagyjából 2-3 perc kell oldalanként, ha már aranybarna mindkét oldala el is készültünk.
Egy-két kanál joghurttal vagy tejföllel tálalhatjuk is!
Köretként egyszerű zöldsalátát dobtam össze, viszont nagy a boldogság, mert minden a teraszról van!

2013. augusztus 5., hétfő

Vöröslencsés karfiolleves

Hozzávalók 4 főre:


  • 1 közepes fej karfiol
  • 2 nagyobb répa
  • 1 csésze vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 tk köménymag
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tyúkhúsleveskocka
  • fél tk chili pehely
  • fél tk kurkuma
  • só és bors
  • 1 púpozott tk cukor
  • 1 ek mogyoróolaj
  • tejföl vagy joghurt
  • 6-7 csésze víz

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük majd hozzáadjuk a felkarikázott répákat, cukrozzuk, borsozzuk és fedő alatt pároljuk még pár percig. Jöhet a reszelt gyömbér és fokhagyma, kavarunk párat és felöntjük vízzel és hozzáadjuk a húsleveskockát.
A kömény és koriandermagot serpenyőben megpirítjuk, majd megőröljük, a sóval és a kurkumával együtt ezeket is hozzákeverjük a leveshez. A karfiolt megmossuk, apró rózsákra szedjük és az alaposan megmosott vöröslencsével  együtt beledobjuk a levesbe. Ha kell még sózzuk, fűszerezzük. 
Nagyjából 30 percig közepes lángon főzzük, ha a lencse és a karfiol is kellően megpuhult már tálalhatjuk is. A tetejére egy kanál joghurtot vagy tejfölt kanalazunk. A leves önmagában is elég sűrű és tartalmas, de még tartalmasabbá tehetjük, ha sütünk mellé naan kenyeret!
Jóétvágyat hozzá!