2014. február 22., szombat

Karamellizált hagymás padlizsános kuszkusz







Ismét a gyorsan valami finomat és mi is van hozzá itthon kategória. Talán egy apróságot változtatnék rajta legközelebb. A hagymára legközelebb még tennék egy fél teáskanál mézet vagy barna cukrot, amikor sül. Szerintem hamar lesz tesztelve az a változat is. Éjszaka a maradék még jobban esett, mint frissen.  

Hozzávalók 2 főre:


  • 1 közepes padlizsán
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem vagy fél-fél menta és petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom héja
  • 120 g kuszkusz
  • fél cs fetasajt
  • sok olíva olaj (5-6 ek)
  • késhegynyi fahéj
  • késhegynyi, vagy még annál is kevesebb őrölt szegfűszeg
  • 1 tk pirospaprika
  • 3 tk kömény
  • 50 g vaj
  • Só ízlés szerint, nálam kb 1 tk

Elkészítés:


Vízforralóban forraljunk fel a vizet, mérjük ki a kuszkuszt és ehhez nagyjából  200 grammnyi vizet öntsünk, majd takarjuk le egy fedővel úgy 5 percre. Amikor felszívta az összes vizet és szemmel láthatóan megdagadt egy villával kavarjuk fel és tegyük félre. 

A hagymákat megpucoljuk, felkarikázzuk és nagyjából 1 ek olíva olajon addig sütjük, amíg szépen meg nem barnulnak. (itt rakhatunk hozzá egy kevés mézet vagy cukrot) Ez körülbelül 8-10 perc. 

Így van időnk a padlizsánra. Karikázzuk fel a , sózzuk és egy konyharuhán vagy papírszalvétán hagyjuk amíg a hagyma el nem készül. Ezalatt az idő alatt a nedvesség egy része távozik és sütéskor nem fogjuk elúsztatni a serpenyőt. Sütés előtt még csíkozzuk, ujjnyi vastagságú darabokra. A hagymát egy külön tányérban félretesszük és jöhet a maradék olaj meg a padlizsán. Szórjuk meg a fűszerekkel, a sóval és a zúzott fokhagymával, párszor átkavarjuk, hogy mindenhova jusson belőlük és puhára sütjük. 

Innentől már tényleg nincs sok dolgunk. A padlizsánt a hagymához keverjük, majd a serpenyőben megolvasztjuk a vajat és belekeverjük a kuszkuszt és a reszelt citrom héját. Kicsit pirítjuk és végül jöhet hozzá a hagyma, a padlizsán, a fetasajt, a menta és a petrezselyem. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése