2012. november 17., szombat

Péntek esti palacsinta parti

Szeretek ilyen kis apróságokat szervezni, nem is kell hozzá hatalmas energiabefektetés mégis garantált a siker. Csak egy halom palacsinta és egy jó társaság kell, no meg rengeteg rávaló.
A konyhában lassan két éve teljesen kiszorította a hagyományos palacsintát az amerikai, ilyenkor picit a lustaság is beszél belőlem, valahogy annyival kényelmesebb. Főleg akkor, ha egy kisebb-nagyobb csapat számára kell elegendőt kisütni, legalábbis nem állok annyit a gáz mellett. Bőven elég fejenként nagyjából kettővel, maxiumum hárommal számolni, annyira laktató. Természetesen hétvégi lusta reggelinek is tökéletesen megfelel.
Pluszpont, hogy a recept is hihetetlenül egyszerű.

Hozzávalók (4-5 főre)
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 200 g liszt
  • 40 g olvasztott vaj
  • 1 ek méz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só

Első lépésként egy hatalmas tálban összekeverem a száraz alapanyagokat, majd hozzáadom a következő sorrendben a nedves alapanyagokat, azaz a tejet, a mézet, az olvasztott vajat és legvégül a két tojást.
Közben a serpenyőt nagy lángon felforrósítom, nagyjából az első két palacsinta sül ezen a hőfokon aranybarnára. Utána közepes lángra állítom és így sütöm a többit. A hozzáadott vaj miatt nem igényel plusz zsíradékot sütés közben.
Ez lenne a gyorsabb változat, a palacsinta így is igen könnyű, lágy lesz. Viszont ha még ezt is fokozni szeretnénk, akkor hűtőben letakarva pihentessük 1-2 órát, majd sütés előtt még óvatosan forgassunk bele egy felvert tojásfehérjét. Így igazán extra könnyű palacsintát süthetünk.

Belevalók extra
A gyümölcsökkel nem csak megrakhatjuk a palacsintát, hanem bele is süthetjük azokat! Banánt, áfonyát, almát, körtét, barackot vagy epret nyugodt szívvel dobjuk az éppen sülő palacsintába. Nem tudjuk elrontani!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése