2012. november 22., csütörtök

Karácsonyfa díszítés kezdőknek I.




Olyanoknak mint én is, ha úgy vesszük az idei fa lesz az első sajátjuk, amit tetőtől talpig fel kell, hogy díszítsenek. Zéró dísszel indítok, viszont gigantikus összegeket sem szeretnék ezekre költeni. Ne gondoljátok, hogy nem tudnék, elég volt csak 2-3 bolt kínálatát végignéznem és fejben máris egy kisebb vagyonnál tartottam.
Node, első lépésként érdemes színekben gondolkodni és csak utána az elképzeléshez válogatni és ötletelni. Ráadásul még jobb is, ha van egy kisebb készlet, amit majd az évek során szép lassan bővíthetünk. Amíg kicsi a család elég ha egy kisebb fát fel tudunk díszíteni, majd ahogy az nő, azzal arányosan a karácsonyfa is. Kezdetben az itthoni hagyományon törtem a fejem, azaz a piros/arany/krém színű dísz párosításon, ez egy elronthatatlan és örök kombináció. A lakás más pontjain biztosan fogom ezt is használni, de most vissza a fához, mielőtt elkalandozom. Tegnap sikerült megálmodnom az igazi kombinációt, ráadásul még bele is egyeztek és szabad kezet kaptam, így a piros/fehér/élénk világoskék mellett döntöttem, megbolondítva egy kis piros alapon pöttyös anyagkavalkáddal. Inspiráció gyűjtéshez tökéletes az internet, az év során már csinos kis mappát gyűjtöttem, amiből ötletelhetek, akinek nincs szerintem már a Butlers idei kínálata is nagy segítség, hiszen hihetetlen szín és forma kavalkáddal készültek az idén. Segítségként pár kombináció szóban, mindhez képtelenség képet találni. 
  • Fekete fehér 
  • Lime zöld, türkiz bátraknak még piros 
  • Fehér, arany 
  • Fehér, ezüst 
  • Bézs, barna 
  • Barna, arany 
  • Narancs, sárga, pink 
  • Pink, lime 
  • Fehér, türkiz
  • Piros, krém, arany
  • Piros, zöld, arany
  • Lila, arany
  • Krém, piros
  • Pisztácia, piros, krém

Még sorolhatnám a szebbnél szebb kombinációkat, próbáltam a kicsit visszafogottabb, hagyományos színeket is felsorolni, innen jön a következő lépés, a stílus? Ami lehet hagyományos, modern, természetes, giccses ésatöbbi. Ez egyéniség kérdése, nálam a modern és a természetes anyagok egyensúlyozása nyert. 

Mire és miből mennyire van szükség? 

Az alapot a különféle méretű gömbök képezik, ezekből csak jó a sok, főleg ha 2-3 méretben is előfordulnak a fán. Általában 6-4-2 csomagolásban, ha nagyon különleges darabról van szó egyesével, jutunk hozzájuk. Egy nagyjából 140-150 cm-s fára számolva a díszeket elég lesz 20-25 db gömb. Ezek mellé kerül még az égősor, ebből egy tekercs elég lesz (nálam az ikeás hópehely a nyertes). Egy db csúcsdísz, na ezt még nehéz lesz találni, legalábbis akkor ha valami különlegeset keresünk, de magunk is elkészíthetjük. Gyöngysor vagy girland, ezekből kismillió változat fellelhető, 1-3 tekercs, mérettől függően. Ami még egyszerű és rettentő mód olcsó, az a masni. Vegyünk 1-2 tekercs szalagot és drót segítségével kössünk meg belőle pár tucatot, minimális anyag és időbefektetés mégis roppant mutatós, a színeknek és a mintáknak határa nincs, könnyen lecserélhető, variálható.  Egyéb díszek, ez nagyban függ a stílustól, hiszen ha akarjuk műanyag dinoszauruszokkal, vagy éppen fém kézigránátokkal is feldíszíthetjük a fánkat. Ezekből 15-30 darabbal számoltam, formánként ötösével számolva. 
Természetesen ezeket később bővíthetjük, variálhatjuk ízlés szerint. Az egyéb díszeket mi is készíthetjük, némelyikhez még varrógép sem kell, ezekről fog szólni a következő bejegyzés, azaz itt az általam készített díszek kerülnek majd sorra.
Talán a legfontosabb tanács, hogy ne essünk túlzásba, ne akarjunk mindent felaggatni a fára, gondoljuk át többször, így nem csak a fánk lesz szép, hanem még a pénztárcánk is megkíméljük. 

Remélem valamennyire hasznos volt és tudtam segíteni!



    1 megjegyzés:

    1. Minálunk kiskoromban a családban mindig színes volt a fa, mindenféle színű gömbbel, azokkal az igazi retro üveggömbökkel. Imádtam őket. Nekünk a férjemmel eddig általában lila-rózsaszín-bordó színű gömbjeink voltak, tavaly már kiegészítve ezüsttel. De amint megszületik a baba, és kicsit nagyobb lesz, áttérünk a színesre! :)

      VálaszTörlés