2013. szeptember 23., hétfő

Töltött "marokkói" padlizsán

A sztori röviden annyi, hogy pár hete találtam egy marokkói húsgombóc receptet, aminek annyira megtetszett a fűszerezése, hogy muszáj voltam más ételnél is kipróbálni. Így a padlizsán töltelékeként kicsit töltelékesebbé tettem, ha lehet így fogalmazni. A fahéjtól nem szabad megijedni, régebben magamról sem hittem el, hogy valaha fahéjjal készült húst fogok enni, azóta meg... 

 Hozzávalók 2 főre:

  • 2 közepes padlizsán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek tejföl vagy joghurt
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 sűrített paradicsom konzerv
  • 250 g darált pulyka
  • fél vagy 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk chilipehely
  • fél tk fahéj
  • fél tk só
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • marék zsírosabb reszelt sajt (nálam épp gouda)

Elkészítés:


A sütőt alul felül melegítéssel 200 fokra előmelegítjük. A padlizsánokat megmossuk, félbevágjuk és kikaparjuk a belsejüket, úgy, hogy nagyjából 0,5-1 cm maradjon a szélein. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, a padlizsánokat besózzuk és egy kevés olíva olajjal megkenjük és lefelé fordítva a papírra fektetjük őket és 10-15 percre a melegedő sütőbe tesszük, majd még mielőtt megtöltenénk fordítunk egyet rajtuk. A kivágott húst összekockázzuk, sózzuk és állni hagyjuk úgy 15-20 percet. Utána kinyomkodjuk belőle a vizet.
A hagymát szintén apróra vágjuk, majd az olíva olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát kavarunk kettőt és jöhet hozzá az összekockázott, kicsavart padlizsánhús. Jöhet a darált hús, a fűszerek, a só és a bors. A húst megsütjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a tejfölt/joghurtot és még egy kevés vizet ha túl sűrű. Pár percet rotyogtatjuk és tölthetjük is a padlizsánokat!
Kevés sajttal megszórjuk és nagyjából 15 percre a sütőbe tesszük. 


És mostanában ilyen cuki segítségem is van a főzéshez, ő itt Roland, a húgom örökbefogadott kutyusa:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése