2013. szeptember 25., szerda

Lime-os fűszeres csirkével töltött édesburgonya


Mivel mindketten itthonról dolgozunk, roppant ideális ez a recept. Persze lusta hétvégi ebédnek is tökéletes. Csak berakom a sütőbe, kiveszem, babrálok vele egy kicsit és megint berakom. Max 5-10 percet ügyködök a gáz vagy a pult körül. Az egész úgy 1 óra 20-30 perc alatt készül el teljesen, addigra ha nem is volt farkaséhes az ember, az illatok addigra biztos meghozzák a kedvét. Úgyhogy ismét itt egy pofonegyszerű recept, nálunk azonnal bekerült a bármikor megcsinálom mappába. Ráadásul amíg a sütőben sültek a krumplik, alufóliába csavarva bedobtam még pár szem céklát, így mára lett finom fetás céklakrémem reggelire. 
Plusz info, mivel már többen rákrédeztek. Hasonlít az íze a sütőtökére, de mégse teljesen olyan. Nehéz leírni, de nálunk se én, se a barátom nem rajong a sütőtökért, bezzeg az édesburgonyáért... Azért a tökkel is próbálkozom úgy évente, sajnos olyan, mint a sárgadinnye és a kapor. A hidegkiráz még a gondolatuktól is. Azért remélem egyszer majd lesz olyan nagy váltás, mint kömény és spenót téren. 

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 4 közepes édesburgonya
  • 250 g csirkemell
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 marék zsírosabb reszelt sajt (nálam épp gouda)
  • fél doboz leveles spenót
  • fél lime leve
  • 2-3 ek olíva olaj
  • 1 tk oregano
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk chili por
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:


A sütőt felmelegítjük 180 fokra, alul felül sütésre állítva. Az édesburgonyákat megmossuk és villával megszurkáljuk. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk és ráfektetjük a megbökdösött krumplikat. 50-60 percig sütjük, amíg bele nem szalad a villa. (A kisebbeknél érdemesebb ránézni hamarabb is!) A csirkemellet sóval, borssal és olíva olajjal megfűszerezzük, alufóliába csavarjuk és 25-30 percre a krumplik mellé tesszük. Természetesen simán serpenyőben is ki lehet gyorsan sütni a csirkemellett, csak még ennyit se akartam szöszmötölni a dologgal. Plusz így alufóliába csavarva talán egy kicsit omlósabb is lett a végeredmény. Amikor minden megsült kivesszük és 5-10 percet hűlni hagyjuk. A sütőt 200 fokra csavarjuk. Jöhet a töltelék. 
A csirkemellet apróra tépkedjük egy villa segítségével, addig a spenótot kevés olíva olajjal megfonnyasztjuk. Ehhez hozzáadjuk a csirkemellet, a fűszereket, a lime levét és átkeverjük. A burgonyákat félbevárjuk és a közepükön kettévágjuk úgy, hogy még a héjat ne érje a kés hegye. Kicsit szétnyitjuk és ebbe mehet majd bele a töltelék. De még előtte kevés olíva olajjal meglocsoljuk és sózzuk, borsozzuk. A végén már nincs más dolgunk, mint ráreszelni a sajtot és még 10 percre a sütőbe tenni. Tálaláskor még egy kevés lime levet csurgassunk rá.
Köretként a maradék spenótot használtam, amihez felvágtam pár koktélparadicsomot, két ujjhagymát és pirítottam rá tökmagot, mandulát és napraforgó magot. Öntetként csak lime levet, olíva olajat, sót és borsot kevertem össze. 
Hugim a megint megtöltök valamit valamivel dologra csak annyit, mondott, hogy próbáljam meg ne az ő munkaidejében kiposztolni és ha nagyon szeretem, akkor ő bevásárol, csak süssek főzzek neki a padlizsánhoz hasonló töltött cukkinit. Sosem gondoltam, hogy egyszer megeszi, amit főzök. Sőt. 


Közben volt időm nekiállni a gyurmákkal gyakorolni, remélhetőleg ma már valamit eredményt is tudok majd fényképezni. Mondjuk a tegnapi nap egyik nagy tanulsága, hogy lehet már öreg vagyok a földön csücsülve dolgozunk dologhoz. 2-3 óra után már igencsak nehezemre esett a megmozdulás. Kéne egy még nagyobb dolgozóasztal. A másik pedig az, hogy a fekete gyurmát kell legeslegutoljára hagyni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése