2013. április 1., hétfő

Szobatavasz

Remélhetőleg hamarosan már nem csak a szobában borul minden virágba, hanem odakint is. A héten tervben a palántázás, hogy idén egy kicsit zöldebbre varázsoljam a teraszt. Lesz borsó, bab, paradicsom, paprika, krumpli , eper és fűszernövények, no meg egy kis kiülős sarok napozáshoz, reggelizéshez. 
Pár éve nagyon rákattantam a kertészkedésre és a virágokra, biztos a korral jár. Korábban minden növény, ami a közelembe került szörnyűséges halált szenvedett, egyszerűen nem tudtam velük bánni. Vagy túl locsoltam, vagy kiszárítottam, sose éltek túl pár hónapnál hosszabb időintervallumot. Most meg rám se lehet ismerni, minden növényem zöldell és évente többször is virágba borul. Sőt egyre nagyobb késztetést érzek, hogy még több és több növénnyel vegyem körül magam. 

A terv

3,20*1,8 m-es nyugati tájolású teraszt kiskertté és reggeliző hellyé változtatni , színben a fa-lila-lime zöld lett a nyertes az élénkebb piros-kék-fehér színkombinációval szemben. A berendezését lassan de biztosan 1-1,5 hete tervezgetem. Listán vezetem, hogy pontosan mi is ami kéne és mi az az ár, amit kiadnék értük. Nagyjából idáig jutottam.

A kerti bútor

Kikötés: lakkozatlan keményfa legyen, két szék és egy kis asztal, ami szóba jöhet, más nem is férne el.


A legnagyobb dilemma a bútor beszerzése, honnan és mennyiért. Négy hely került szóba, IKEA, Butlers, JYSK, és Kika. Az elsőben van a két legolcsóbb és a legdrágább összeállítás is, 9970, 18 400 és 50 970-es áron. A két olcsóbbat a rozogasága ejtette ki, a harmadikat pedig a nem igazán pénztárcabarát ára. Az elképzelhető nyertes az árpilis 3-ig 22 400-as áron futó szintén keményfa szett, amit remélhetőleg holnap meg is nézek. A Butlersben van egy nagyon tetszetős és masszív eukaliptusz trió, nagyon kattogok, hogy megéri e azt a plusz tízest az itt kapható a legdrágább, a maga 35 000 Ft-jával. A Kikában sajnos hármas szett fából nincs az online katalógus szerint. Holnap minden kiderül. Most a drágább felé hajlok. A képen a JYSK-es látható. 

Zöldséges ládák, kaspók és cserepek

Kikötés: színes és legalább 20 cm mély 30 cm széles. 


Nézegettem itt és ott, de vagy horror áron mérték a 20 cm-nél mélyebb ládákat/kaspókat vagy nem találtam csak nagyon ronda műanyagokat. Persze a hasznosítsunk újra vonal is megfordult a fejemben, fiókok, régi ládák és társaik, rokoni és ismerősi körben körbe is kérdeztem, de sehol semmi használható nem akadt. Az, hogy várjak egy közelben lévő lomtalanításra, ahhoz már kicsit késő, megvenni egy lomis piacon, furcsán hangzik de drága. Így a legyártás lett a legolcsóbb és egyben legmutatósabb megoldás, baráti áron kapom a ládákat, így a négyet nagyjából 12-14 000 Ft-ból megúszom zöld lakkfestéssel. Nagyjából a képen láthatóhoz lesz hasonló. Ami viszont újrahasznosított lesz, az a felfüggesztett konzerves megoldás. Itt csak 4 kutyakonzerves dobozra és pár méter láncra meg egy kampóra lesz szükség. Ezek mellé még van egy nagyobb vödör szerű kaspónk, amiben a krumpli kap majd helyet.

Plusz a JYSK-ben színes korlátra akasztható kaspók is kaphatóak 1000 Ft körül. Ezekből is lehet később beszerzek párat. 



Textilek és világítás

Kikötés: színben passzoljon


A székekre szivacsos párnák kerülnek, ehhez az anyagok adottak, van egy meseszép lila-krém-zöld csíkos pamutvászon itthon, erre a célra, 1500 Ft-nál nem kell többet költeni. A világítás adott, de még helyet kaphat az IKEA-ban kapható napelemes lampionfüzér is a korlátra tekerve. 

A héten még lesznek fejlemények, holnap remélhetőleg a székek és az asztal meglesz valahonnan. Plusz a magok és a virágföld másik része is. Remélem sikerül majd rendesen végigposztolnom, hogyan is alakul az egész. Jövőre pedig csináljuk nagyban, Budapest mellett egy nagyobb telken. Na az lesz még az örömmámor. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése