2013. április 7., vasárnap

Újabb indiai - Csirkés Korma


Beállt a sorba, csak legyen itthon kókusz és mandula, akkor nem lesz semmi gond. Ezeken kívül nem igazán kell túlságosan extra hozzávalókkal számolnunk, vagy azok is egyszerűen helyettesíthetőek. A recept alapja Jamie Olivertől származik, még lesz pár paszta tőle.

Hozzávalók 3-4 adaghoz

  • Fél kg csirke (csontozott combja vagy melle)
  • 2 pohár natúrjoghurt
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ujjnyi gyömbér
  • 1 sűrítettparadicsom konzerv
  • fél citrom leve
  • 1csokor koriander vagy petrezselyem
  • 6 ek mogyoró vagy olívaolaj
  • fél tk só
  • 3 ek kókuszreszelék
  • 2 ek mandula 
  • 1 ek garammasala
  • 2 tk köménymag (egész)
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk mustármag
  • friss vagy szárított chili ízlés szerint
  • fél tk kurkuma (kihagyható)

Elkészítés

A korma paszta: A koriander, a mustár és a köménymagot egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd mozsárban porrátörjük. A következő művelethez ajánlott egy kis robotgép, amiben egyszerűbb összedarálni az alapanyagokat. A megpucolt gyömbért, a fokhagymát, a aparadicsompürét, a kókuszt, a mandulát, a garammasalát, a csokor koriandert, a sót, a chilit, a kurkumát, a 3 ek mogyoróolajat és a porrátört pirított fűszereket a robotgépbe tesszük és pürévé daráljuk össze. Egy kevés olajjal még rásegíthetünk ha nagyon száraznak tűnik. Ha többet készítünk belőle hűtőben egy hétig eláll. 

Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a maradék olajat és ezem megdinszteljük a hagymát. Ha a hagyma megpuhult hozzáadjuk az apró kockákra vágott csirkét és aranybarnára pirítjuk. Jöhet a paszta, kicsit ezt is pirítom a csirkével, úgy 2-3 perc elteltével, amikor már szállnak az illatok jöhet bele a két pohár joghurt és a tejszín. Ezt kókusztejjel is helyettesíthetjük. 10 Percig rotyogni hagyjuk, majd belefacsarjuk a fél citrom levét és még 20 percret főni hagyjuk közepes lágon. 

Természetesen itt is helyettesíthető a hús mindenféle zöldséggel, krumpli, borsó, csicseriborsó, karfiol, brokkoli stb. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése