2013. február 17., vasárnap

Mutatós és finom torta pofonegyszerűen

Abból adódóan, hogy nem vagyok valami édesszájú, a sütésnek mindig egyszerűnek és gyorsnak kellett, hogy legyen, olyan eredménnyel, hogy morzsája se maradjon.
Viszont a tortasütés valahogy sohasem illett bele ebbe a képbe. Hiszen mindig is valami nagyon macerás és időigényes kép lebegett a szemem előtt. Ezért is 
elégedtem meg az egyszerűbb süteményekkel, amiket nem igazán nevezhetünk tortának, maximum annyiban, hogy tortaformában sült a  tészta és gyertya került a tetejére.
Kicsit már többre vágytam, csak mindig sikerült halogatnom. Pedig pár receptet is összegyűjtöttem jóleszezmég alapon.
A héten végre itt volt a megfelelő alkalom a sütésre, ami  ugye mi más, mint egy születésnap. Ráadásul olyannak, akinek teljes szívvel készíti az ember, még a csupa-csokoládésat is, amiért igazából annyira nem is rajong. Szerencsémre az elmentett receptek közt volt egy olyan csokoládé torta, ami tökéletesen megfelelt. az ünnepeltnek Az eredmény a képeken látható. Sőt, amire elfogyott, annyi dícséretet sikerült bezsebelnem, hogy már apukám 50. születésnapjára is bejelentkeztem, hogy majd én megsütöm! 

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 150 g liszt
  • 50 g kakaópor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 100 g olvasztott vaj
  • 100 g cukor
  • 2 tojás
  • 80 g olvasztott étcsokoládé
  • 1 cs vaníliás cukor
  • fél pohár joghurt vagy egy kisebb banán

A krémhez:

  • 250 g mascarpone (a dupláját is elbírja)
  • 50 g kakaópor
  • 75 g cukor
  • fél dl tejszín 
Díszítés és extra:
  • 250 g bogyós gyümölcs 
  • amennyi jólesik lekvár, nálam házi ribizli volt

Előkészületként a sütőt melegítsük 180 fokra és egy  15 cm-es tortaformát vajazzunk ki, majd kevés kakaóporral hintsük be. 
A cukor kivételével keverjük össze a száraz hozzávalókat. Majd a puha vajat és a cukrot robotgép segítségével habosra keverjük, utána a két tojást és végül az olvasztott csokoládét. Ehhez a masszához forgatjuk a már összekevert száraz alapanyagokat.
A hivatalos recept szerint a tésztát megfelezzük és külön-külön sütjük. Nálam itt jött a csalás, mivel ilyen pici tortaformám nincs, ezért egy sütőbe is helyezhető, levehető fülű tefal edényt használtam, aminek elég magas volt a pereme ahhoz, hogy a tészta magasra nőhessen. Ezért is kapott picit több sütőport, had nőljön. Nagyjából 30 percet volt így a sütőben, ha két részletben sütjük nagyjából 20 perc is elég. Tűpróbával ellenőrizzük. 
A krém a legegyszerűbb, mindent összekeverünk és kész, vagy ha van rendes habverőnk vagy elég erő a kezünkben a tejszínből és a cukorból habot verünk, majd beleforgatjuk a többi hozzávalót. 
Összeállítás. Ha egyben sütöttük a tésztát, középen kettévágjuk. Az alulra kerülő tortalapot igény szerint megkenjük lekvárral, erre jöhet a mascarponés csokoládé krém, nálam még egy kis fagyasztott eper is került még a közepébe. Rárakjuk a tetejét, amit szintén jó vastagon megkenünk a krémmel és a tetejére halmozzuk a bogyós gyümölcsöket. A végén porcukorral vagy kakaóporral meghintjük és kész. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése