2013. február 5., kedd

Cékla így is, úgy is


Pár hete az egyik jó barátnőm készített mustáros cékla krémet, majd vegasztrománia blogján olvastam ezt a chutney receptet. Anyukám pedig gondolatolvasóként meglepett egy szatyornyi céklával. Itt az eredmény. 
A fetás elsőre bekerült a mivel dobjuk fel a reggelt csoportba, csak arra kell vigyázni, hogy ne maszatoljunk mindent ciklámenre, magunkat és a bútorokat főleg ne. Persze mindkettő jó party étel, mártogatni kekszet vagy épp zöldséget, sőt személyre szabott fűszerezéssel remek ajándék is lehet. 

Fetás céklakrém

Hozzávalók:
  • 5 kisebb bébicékla
  • 150 g fetasajt
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • só és frissen őrölt bors
  • fél tk kömény
  • 2 ek tejszín
A céklákat alufóliába csomagolva nagyjából 1/4 órára berakjuk sülni a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha kész hűlni hagyjuk majd meghámozzuk őket. Utána nincs is más dolgunk mint az összes többi hozzávalóval krémesre daráljuk, ha kell még fűszerezzük.



Chilis-mézes-hagymás-céklás chutney

Hozzávalók:

  • 9-10 bébicékla vagy 5, nagyjából ököl méretű
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek méz
  • 6 ek vörösborecet
  • 1 tk kömény
  • só és frissen őrölt bors
  • chili ízlés szerint, nálam most szósz formájában került bele a legvégén
A céklákkal ugyan azt tesszük, mint az előző receptben. A vöröshagymát felaprítjuk, oliva olajon megdinszteljük, amikor már majdnem kész lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát és a köményt. Az így kapott keveréket, a sült és megpucolt céklát és a többi hozzávalót összedaráljuk, ha kell ezt is fűszerezzük a végén. Nekem 2 közepes befőtt lett belőle. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése