2013. március 2., szombat

Töltsünk bátran tortillát


Rég volt receptes bejegyzés, úgyhogy most egy kicsi pótlás. Itt talán nem is igazából a recept a lényeg, mert bárki könnyedén elkészítheti, a saját szája íze szerint variálhatja. Inkább az, hogy egyszerű és gyors. Mégis inkább megrendeljük, gyorséttermekben fogyasztjuk és odáig, hogy házilag összedobjuk már nem igazán jutunk el, az aranyárban kapható tortilla lapokról ne is beszéljünk. A képen látható finomság, egy kis vasárnap délutáni, kora esti filmnézés mellé készült, nagyjából 30 perc alatt. Emellett tökéletes baráti összejövetelekre, főleg, mert itt azért lehet a feladatokat szórni, hogy ki mit csináljon és mindenki azzal pakolja, tömi, amivel csak szeretné. Nálam még azért is hálás egy étel, mert sok vegetáriánus vagy épp húst csak a minimumom fogyasztó közeli ismerőssel rendelkezem. Nekik különféle krémekkel, sajtokkal meg persze rengeteg zöldséggel lehet feldobni a tortilla tekercset, sőt innen már csak egy lépés a quesedilla, ami szintén nem egy agysebészet (itt megfogadom, hogy hamarosan jövök egy spenótos festás recepttel, már alig várom a spenót szezont). Tényleg csak ajánlani tudom. Majdnem el is felejtettem, hogy mi még a nagy előnye. Az, hogy nem kell hozzá mindenféle extrákkal telezsúfolt konyha. Nekem is csak 1 avokádót kellett szereznem a közeli aldiból, de még ez sem kötelező. Akkor legyen itt egy alaprecet, hátha kedvet kap valaki a kísérletezésre.

Tortilla lap

Hozzávalók 6-8 db-hoz

  • 30 dkg liszt (de 10-20 dkg kukoricaliszt és liszt keveréke is lehet)
  • 3-4 ek étolaj
  • fél csomag sütőpor
  • 1 kk só
  • langyos víz kb 1,5-2 dl (amennyit felvesz)

Elkészítés

A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és ehhez a keverékhez fokozatosan adagoljuk a vizet, annyit amennyit felvesz és lágy tésztává gyúrjuk. 10-15 percre félrerakjuk. Amíg pihen pácolhatjuk is a húst.
Majd 10 kis gombócra szedjük a tésztát és jól meglisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehetséges. Persze azért vegyük figyelembe a serpenyőnk méretét is. 
A serpenyőt jól felforrósítjuk és zsiradék hozzáadása nélkül kisütjük a lapokat, ha látjuk, hogy hólyagosodik, akkor fordítsunk rajta. 

Fűszeres csirkemell kockák

Hozzávalók:

  • egy közepes csirkemell
  • 2-3 ek olíva olaj
  • fél kk só és frissen őrölt bors 
  • két kis chili összemorzsolva
  • fél kk chili szósz
  • fél citrom vagy lime leve

Elkészítés

A csirkemellet felkockázzuk, és a fenti hozzávalókból készült pácban pihentetjük pár percet. Nagyjából addig, amíg kisütjük a tortilla lapokat. Rögtön a lapok után már önthetjük is a serpenyőbe a csirkemell kockákat.

Avokádó krém

Hozzávalók:

  • 1 érett avokádó
  • 2 ek tejföl
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Az avokádót félbevágjuk, a belsejét robotgépbe kanalazzuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót, ezt követően krémesre turmixoljuk. 

Ezek mellé bármilyen zöldséget apróra kockázhatunk, nálam paradicsom, uborka, lilahagyma és jégsaláta volt épp itthon. Ehhez kaptam egy kis segítséget, amíg a fentiekkel elkészültem, addigra a felaprított zöldségek és megterített asztal várt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése